Amsterdam – 5 Experiente Inedite
Cunoscut sub numele de „Venetia Nordului”datorita retelei sale de canale, Amsterdam este o destinatie turistica renumita in special datorita numeroaselor cafenele in care se fumeaza marijuana si canabis si a vitrinelor in care prostituatele sunt expuse pentru a atrage clientii. Insa, capitala Olandei are mult mai mult de oferit decat prostituate si droguri usoare: muzee impresionante, o arhitectura deosebita, o viata de noapte trepidanta, centre comerciale si un stil de viata tipic olandez. Amsterdam este locatia perfecta pentru o serie de experiente inedite:
1. O plimbare pe canale sau cu bicicleta
Construit de pescari la inceputul secolului al XII-lea intr-o zona mlastinoasa, Amsterdam detine o retea impresionanta de diguri si canale, care au fost incluse in patrimoniul UNESCO in 2010. Insa renumitele canale ale capitalei olandeze nu reprezinta doar o atractie pitoreasca si un mod inedit de a admira arhitectura orasului. Ele au fost concepute in secolul al XVII-lea cu un scop defensiv si au servit ca modalitate principala de transport timp de multe decenii. Multe dintre ele au fost inchise odata cu aparitia si dezvoltarea transportului rutier, insa Amsterdamul inca pastreaza 165 dintre canalele sale istorice si peste 1250 de poduri. Le puteti descoperi pe toate, pe cont propriu, inchiriind o bicicleta hidraulica.
Constituind aproximativ 45% din traficul orasului, bicicletele sunt un mijloc tipic de transport in capitala olandeza. Ele fac parte din istoria orasului si reprezinta un simbol al democratiei infloritoare si al spiritului libertin al tarii. Exista numeroase firme de inchiriat biciclete, dar daca acest sport nu este pe gustul vostrul, puteti incerca o plimbare cu tramvaiul.
2. O ocheada la vitrinele din Cartierul Rosu
Aceasta este zona cea mai veche din Amsterdam, dar si cea mai cunoscuta la nivel international. Intr-adevar, amestecul ciudat de femei de diferite origini care isi imbie clientii din spatele geamurilor cu felinar rosu, magazine in vitrinele carora sunt expuse la vedere tot felul de jucarii sexuale, politisti, drogati si turisti voaioristi confera vizitatorilor o senzatie unica.
3. Coffee shop si baruri.
Amsterdam este renumit pentru cafenelele maro (nume primit datorita peretilor patati de fum) in care se poate consuma hasis si marijuana. Ca orice alta capitala, cea olandeza ofera o gama larga de restaurante, iar turistii pot alege intre mancarea greceasca, chinezeasca, tailandeza…. Pentru a condimenta lucrurile, puteti comanda un rijsttafel indonezian. Alaturi de fondue, acesta este servit in special la mesele festive. Un alt deliciu olandez care merita gustat este heringul crud.
4. Terapie prin shopping
Amsterdam este paradisul cumparaturilor si cei care vor sa faca o terapie prin shopping vor gasi numeroase posibilitati in capitala olandeza. Principalele strazi comerciale sunt Leidsestraat, langa Leidseplein si bulevardul pietonal Kalverstraat, care se gaseste in apropierea Garii Centrale, iar Magna Plaza gazduieste cel mai mare centru comercial din Amsterdam. Daca vreti sa descoperiti spiritul multi-etnic al orasului, Albert Cuypmarkt – o piata imensa care serpuieste in inima cartierului Pijp si unde puteti cumpara orice de la tipar afumat si branza la haine, carti si bijuterii – este alegerea perfecta. Insa, capitala olandeza este presarata de numeroase stradute comerciale (Eerste Van Der Helst Straat din De Pijb, districtul Jordaan sau cartierul chinezesc al Amsterdamului, Nieurmarkt, situat in apropierea Cartierului Rosu) de al caror farmec turisti numai rareori beneficiaza.
5. O plimbare prin gradinile orasului
Cel mai mare si cel mai renumit parc al orasului este, cu siguranta, Vondelpark. Cel mai mare spatiu verde din Amsterdam, parcul a fost denumit dupa cel mai cunoscut poet olandez – Joost van den Vondel (1587-1679), a carui piesa „Lucifer” a creat numeroase controverse de ordin religios. In prezent, Vondelpark este un nod cultural important al orasului deoarece aici se afla Nederlands Filmmuseum (care este mai degraba un cinematograf decat un muzeu) si o statuie enorma a lui Picasso. Insa, parcul reprezinta si una dintre destinatiile de weekend ale localnicilor care se aduna aici sa fumeze, sa joace fotbal, sa asculte concertele in aer liber organizate in timpul verii sau sa admire papagalii salbatici care traiesc aici din 1976, cand au fost eliberati din greseala.
La Begijnhof, cei care cauta o oaza de liniste pot descoperi o gradina secreta si un sanctuar ascuns, ferit de zgomotele si forfota orasului. Construit ca manastire in secolul al XIV-lea, asezamantul gazduieste in present un loc de cult al comunitatii anglo-saxne locale – Engelse Kerk.
Categorie: Travel