5 lucruri pe care e bine sa le stii inainte de a vizita Riga
Situat la intrarea in golful cu acelasi nume, pe malul Marii Baltice, Riga isi trage numele de la un parau, Ridzene, ce strabate orasul si se varsa in fluviul Daugava. Capitala Letoniei a fost construita de cruciatii de origine germana pe locul unde un trib antic de levonieni se stabilise in urma cu mii de ani.
1. Riga este un oras incarcat de istorie
Desi relativ mic, Centrul vechi al capitalei letoniene are de toate pentru toate gusturile: strazi medievale pietruite, terase cu bere, magazine de suveniruri, concerte de muzica clasica, muzee si galerii de arta. Cladirile si bisericile vechi sunt construite in stil gotic sau romanesc, influente pe care mestesugarii germani si calugarii cistercieni le-au adus in acest tinut care face legatura dintre nord si sud. La sfarsitul secolului al XV-lea, capitala letona a dobandit un aspect metropolitan, caracteristic tuturor oraselor pe care liga hanseatica le unea in Evul Mediu.
Daca vreti sa intelegeti ceva despre Letonia si locuitorii sai, Muzeul ocupatiilor este un bun punct de pornire. Dupa ocupatia nazista din timpul razboiului, Letonia a trecut in mainile lui Stalin, pentru ca dupa 1945, poporul letonian sa fie terorizat de idealurile totalitare sovietice si sa fie supus unui proces continuu de distrugere a identitatii nationale. Tot acest parcurs este ilustrat in cadrul muzeului prin panouri de informare, exponate, videoclipuri si machete ale baracilor din gulagul siberian.
2. Riga este capitala europeana a Art Nouveau
Acest curent arhitectonic care a precedat modernismul, a aparut la inceputul secolului XX. Numeroase cladiri din capitala letoniana sunt capodopere ale stilului Jugendstil, cum Art Nouveau este denumit in tarile nordice. Cele mai semnificative dovezi in acest sens sunt strazile Alberta (care poarta numele fondatorului acestui oras), Ausekļa si Strelnieku, unde pot fi admirate rezultatele creatiei unor nume mari ale acestui stil, precum Mandelstahm, Peksens si Eisenstein.
O excursie de un sfert de ora cu un tramvai retro prin cercul de bulevarde ale orasului este o experienta inedita pe parcursul careia veti trece in revista Opera Nationala, Monumentul Libertatii, Teatrul National si alte cladiri impunatoare construite in acelasi stil. Acelasi tramvai va poate duce in cartierul Mezaparks, unde puteti admira locuinte private respectand criteriile estetice ale curentului Art Nouveau.
3. Turlele bisericilor sunt decorate cu cocosi
Turlele celor mai vechi biserici din Riga nu poarta in varf o cruce, ci un cocos. Potrivit traditiei crestine, cocosul este un aparator al casei contra spiritelor rele, pe care le alunga cu cantecul sau strident in fiecare dimineata. Dar cocosii din varfurile bisericilor din Riga sunt si un indicator al directiei vantului, un factor important intr-un port.
4. In Riga te poti intoarce inapoi cu sute de ani
Muzeul in aer liber din capitala letoniana permite turistilor, dar si localnicilor sa cunoasca viata pe care stramosii lor o aveau. Aici pot fi admirati mestesugarii practicandu-si talentul artistic cu mijloace istorice si tot aici se pot degusta traditionalele mancaruri letoniene stropite cu o halba de bere blonda.
5. Riga a fost denumita orasul care canta
Cladirea somptuoasa a Operei din Riga a fost una dintre primele cladiri renovate dupa inlaturarea dominatiei sovietice in 1991 pentru ca letonieni considera acest gen muzical o parte importanta a patrimoniului lor cultural. Intr-adevar, institutia condusa de Andrejs Zagars a reusit sa dobandeasca un renume international, iar spectacolele sale sunt pe lista de atractii turistice ale orasului. In plus, Festivalul de muzica letona, care are loc o data in 5 ani in Mezaparks si concertele de muzica clasica gazduite frecvent de bisericile din Centrul vechi vin sa intareasca aceasta perceptie.
Categorie: Travel